Dlaczego według Ajurwedy płukanie jamy ustnej jest istotne i jak to robić…
Dlaczego warto jamę ustną płukać olejem?
Jama ustna jest wbrew pozorom ważną częścią naszego organizmu. Jest ona wlotem do układu pokarmowego i już w niej zaczyna się proces trawienia posiłku – ślina zawiera enzym trawienny amylaza (produkowany również przez trzustkę), rozkładający wielocukry na cukry proste. A że Ajurweda ogromną wagę przywiązuje do sprawnego metabolizowania pokarmów – na każdym etapie, z tego powodu dbanie o stan jamy ustnej jest dość istotne, bo może wpłynąć na sprawność trawienia.
W podejściu ajurwedyjskim na higienę jamy ustnej, poza oczywistym myciem zębów, składa się również czyszczenie języka specjalnym czyścikiem (o czym wkrótce) oraz płukanie olejem. To jeden z elementów dinacharya, czyli ajurwedyjskiego rytmu dnia.

Płukanie olejem wpływa korzystnie zęby i dziąsła, błonę śluzową jamy ustnej i kubki smakowe, oraz na zatoki i uszy, które są powiązane z jamą ustną. Jednak przede wszystkim pozwala usuwać z jamy ustnej toksyny i bakterie, które gromadzą się tam w nocy. Ich część, owszem, usuniemy za pomocą pasty do zębów, ale niestety nie wszystkie. Są bowiem toksyny rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Co więcej, płukanie olejem stymuluje ślinianki do produkcji śliny, a ta ma właściwości antybakteryjne, więc łatwiej pozbyć się patogenów z jamy ustnej. I dlatego kompleksowe dbanie o jamę ustną powinno obejmować również użycie oleju.
Kiedy płukać?
Codziennie rano, o pustym żołądku, przed pierwszą poranną szklanką ciepłej wody.
Jak to robić?
Nabieramy do ust około łyżkę oleju i płuczemy, intensywnie poruszając olejem w ustach, energicznie przemieszczając go po całej jamie ustnej.

Oleju oczywiście nie należy połykać, wypluwamy go, najlepiej do kosza na śmieci, aby nie zatykał kanalizacji.
A jak długo płukać? Mówi się o około 15 – 20 minutach, ale w praktyce to zależy od tego, jak pracują Twoje ślinianki. A z pewnością będą pobudzone. Jeżeli Twoja jama ustna szybko napełni się śliną, nie będziesz w stanie utrzymać oleju w ustach tak długo. Zatem, jeżeli po wypluciu widzisz, że olej nabrał lżejszej konsystencji i bardzo jasnego koloru, to oznacza, że płukanie trwało wystarczająco długo.
Jeżeli nie lubisz smaku oleju, dodaj do niego kroplę olejku eterycznego miętowego lub goździkowego.
W wersji bardzo tradycyjnej
Płukanie olejem jamy ustnej w formie, jaką opisałam powyżej, jest tak naprawdę uproszczoną wersją tego rytuału, wykonalną przez każdego bez problemu w domu.
Natomiast pełna wersja jest znacznie intensywniejsza i ma następujący przebieg:
Pacjent siada w pozycji wyprostowanej, ale stara się być rozluźniony. Jego twarz, gardło i ramiona są masowane, a następnie rozgrzewane parą wodną. Jego jamę ustną napełnia się olejem/odwarami ziołowymi, na full lub w ilości takiej, że pozostaje nieco wolnego miejsca, po czym unosi on twarz ku górze, tak aby płyny weszły w kontakt z gardłem. Pozostaje w tej pozycji tak długo, aż zaczyna mu to wychodzić nosem, dosłownie 🙂 czyli do momentu, aż z nosa i oczu zacznie pojawiać się wydzielina. Wtedy wypluwa olej/odwar i bardzo dokładnie płucze wodą jamę ustną. Procedurę powtarza się od 3 do 7 razy.
Jakim olejem najlepiej płukać jamę ustną? Dosza ma tutaj znaczenie?
Sezamowy, słonecznikowy, kokosowy…. jakikolwiek inny, który będzie ci odpowiadał. Jednak, jeżeli w jamie ustnej są jakieś stany zapalne, wtedy warto sięgnąć po wychładzający, czyli np. kokosowy lub słonecznikowy