Lato wg Ajurwedy to czas od 15 maja do 15 lipca, po czym od 15 lipca do 15 września trwa późne lato (pora deszczowa).
Latem jest ciepło i naturalnym odruchem jest, że chcesz się schładzać.
Ale rób to mądrze.
Ajurwedyjski rozsądek podpowiada, że nasz ogień trawienny, czyli agni, jest latem słabszy, aby nie rozgrzewać nas zanadto od środka w czasie, gdy rozgrzewa nas z zewnątrz słońce. A skoro metabolizm jest słabszy, posiłki powinny być lżejsze, lekkostrawne. I gotowane. Oczywiście, będziesz mieć pokusę zajadania sałatek, surówek i dużej ilości surowych owoców, bo przecież latem jest tego taka obfitość, i chcesz skorzystać jak najwięcej, wręcz na zapas. Jednak pamiętaj, że surowe produkty są trudniejsze do strawienia niż ugotowane. Będą więc gasić Twój i tak już naturalnie o tej porze roku przygaszony ogień trawienny. Staraj się więc mimo wszystko większość warzyw gotować/piec lub przyrządzać stir-fry. Zwłaszcza jeżeli nieobce jest Tobie uczucie ciężkości lub wręcz bólu brzucha, gdy zjesz chłodnik lub lody na deser po obfitym obiedzie.
Eksperymentuj z przyrządzaniem na ciepło warzyw, które do tej pory jadałaś tylko na surowo. Szczególnie polecam duszoną rzodkiewkę oraz… zielonego ogórka. Oto przepis na curry z duszonym zielonym ogórkiem:
A propos lodów… Lody i mocno schłodzone napoje również są kontrowersyjne. Owszem, przynoszą ulgę i szybko schładzają, ale jednocześnie również gaszą Twój metabolizm.
A spowolniony metabolizm to nie tylko wstęp do odkładających się kilogramów. To ogólne uczucie spowolnienia całego organizmu, ciężkości, ociężałości, inercji, zmęczenia, braku energii i chęci na cokolwiek. To odkładające się w ciele toksyny – bo metabolizm to nie tylko trawienie i przyswajanie, lecz również wydalanie zbędnych produktów przemiany materii i toksyn.
Jak więc się schłodzić, skoro lody nie, zimne napoje niekorzystne?
A może podejdź do tego nieco inaczej, i zamiast się schładzać zadbaj o to, aby się nie przegrzewać? 🙂 i trzymać w ryzach doszę pitta?
Co jest z punktu widzenia Ajurwedy zbyt rozgrzewające, wręcz przegrzewające:
- alkohol, zwłaszcza czerwone wino
- kawa
- czarna herbata
- czerwone mięso
- żyto
- ostre przyprawy i ostre dodatki typu musztarda, keczup
- wszelkie kwaśne produkty, w tym kwaśne i niedojrzałe owoce, pomidory
- tłuste, smażone potrawy
- przepracowanie
- nadmierna aktywność fizyczna