fbpx

Anty-agning, poprawa odporności, usprawnienie metabolizmu, działanie przeciwzapalne w jednym? Czy to możliwe? Tak J takie właściwości, i wiele innych korzystnych dla zdrowia i wyglądu ma amla…

Amla (amalaki) czyli agrest indyjski (Emblica officinalis) to jedna z najpopularniejszych i najbardziej cenionych przez Ajurwedę roślin. Owoce tego drzewa używane są zarówno w kuchni, jak i do celów terapeutycznych, ale także liście, kora, korzenie są wartościowe i je również Ajurweda wykorzystuje.

Właściwości amla wg terminologii ajurwedyjskiej:

  • z natury jest wychładzająca
  • smaki: prawie komplet smaków, bo aż pięć (brakuje tylko słonego), dominujący jest kwaśny, ale smak po strawieniu (tzw. vipaka) się zmienia na słodki.
  • ze względu na te cechy balansuje wszystkie trzy dosze, szczególnie doszę pitta.

Przy zaburzeniach vata amla w proszku możemy łączyć z olejem sezamowym.

zaburzenia pitta – z ghee

zaburzenia kapha – z miodem

Jak amla wpływa na zdrowie:

  • poprawia odporność – bo amla to najlepsze źródło witaminy C w łatwo przyswajalnej formie
  • jedna z najmocniejszych rasajan – czyli ziół/mieszanek ziołowych z grupy odmładzających i wspierających naszą witalność (witamina C jest wszak super antyoksydantem)
  • poprawia trawienie i przyswajanie
  • balansuje poziom kwasu żołądkowego
  • wspiera wątrobę
  • oczyszcza krew
  • wpływa korzystnie na skórę – ze względu na dużą ilość witaminy C działa przeciwstarzeniowo, rozjaśnia i rozświetla skórę, korzystna jest również dla skóry trądzikowej i z przebarwieniami
  • obniża poziom cholesterolu
  • poprawia wygląd i kondycję włosów – zwłaszcza gdy wypadają
  • poprawia wzrok
  • przeciwzapalna – skuteczna przy różnego rodzaju uczuciu pieczenia i stanach zapalnych, zwłaszcza przy zapaleniach pęcherza i dróg moczowych (tu znacznie skuteczniejsza od żurawiny)
  • reguluje poziom cukru we krwi – zwłaszcza w połączeniu z kurkumą
  • wzmacnia płuca – zwłaszcza w połączeniu z cynamonem i kurkumą
  • poprawia płodność

Jest jednym z nielicznych specyfików bezpiecznych dla dzieci oraz kobiet w ciąży lub karmiących.

W jakiej formie używać amla:

  • świeże owoce – w Polsce mało dostępne
  • sok – pamiętaj, że jest skoncentrowany i należy go rozcieńczać z wodą
  • maceraty – przeważnie na oleju słonecznikowym – do pielęgnacji skóry twarzy
  • cukierki – z jaggary
  • triphala – więcej o niej tutaj

Polecane produkty: