Anty-agning, poprawa odporności, usprawnienie metabolizmu, działanie przeciwzapalne w jednym? Czy to możliwe? Tak J takie właściwości, i wiele innych korzystnych dla zdrowia i wyglądu ma amla…
Amla (amalaki) czyli agrest indyjski (Emblica officinalis) to jedna z najpopularniejszych i najbardziej cenionych przez Ajurwedę roślin. Owoce tego drzewa używane są zarówno w kuchni, jak i do celów terapeutycznych, ale także liście, kora, korzenie są wartościowe i je również Ajurweda wykorzystuje.
Właściwości amla wg terminologii ajurwedyjskiej:
- z natury jest wychładzająca
- smaki: prawie komplet smaków, bo aż pięć (brakuje tylko słonego), dominujący jest kwaśny, ale smak po strawieniu (tzw. vipaka) się zmienia na słodki.
- ze względu na te cechy balansuje wszystkie trzy dosze, szczególnie doszę pitta.
Przy zaburzeniach vata amla w proszku możemy łączyć z olejem sezamowym.
zaburzenia pitta – z ghee
zaburzenia kapha – z miodem

Jak amla wpływa na zdrowie:
- poprawia odporność – bo amla to najlepsze źródło witaminy C w łatwo przyswajalnej formie
- jedna z najmocniejszych rasajan – czyli ziół/mieszanek ziołowych z grupy odmładzających i wspierających naszą witalność (witamina C jest wszak super antyoksydantem)
- poprawia trawienie i przyswajanie
- balansuje poziom kwasu żołądkowego
- wspiera wątrobę
- oczyszcza krew
- wpływa korzystnie na skórę – ze względu na dużą ilość witaminy C działa przeciwstarzeniowo, rozjaśnia i rozświetla skórę, korzystna jest również dla skóry trądzikowej i z przebarwieniami
- obniża poziom cholesterolu
- poprawia wygląd i kondycję włosów – zwłaszcza gdy wypadają
- poprawia wzrok
- przeciwzapalna – skuteczna przy różnego rodzaju uczuciu pieczenia i stanach zapalnych, zwłaszcza przy zapaleniach pęcherza i dróg moczowych (tu znacznie skuteczniejsza od żurawiny)
- reguluje poziom cukru we krwi – zwłaszcza w połączeniu z kurkumą
- wzmacnia płuca – zwłaszcza w połączeniu z cynamonem i kurkumą
- poprawia płodność
Jest jednym z nielicznych specyfików bezpiecznych dla dzieci oraz kobiet w ciąży lub karmiących.
W jakiej formie używać amla:
- świeże owoce – w Polsce mało dostępne
- proszek – zmielone owoce – możesz je spożywać lub zrobić z nich maseczkę; jeżeli nie odpowiada Tobie smak, możesz kupić amla w formie kapsułek lub tabletek
- sok – pamiętaj, że jest skoncentrowany i należy go rozcieńczać z wodą
- maceraty – przeważnie na oleju słonecznikowym – do pielęgnacji skóry twarzy
- cukierki – z jaggary
- triphala – więcej o niej tutaj
Polecane produkty:


