fbpx

Sezon na cukinię trwa nadal, warto więc korzystać i zajadać się tym warzywem. Jest uniwersalne – wskazane w zasadzie dla każdego. I bardzo zdrowe. Można je włączyć do każdego posiłku, nawet – do śniadania.

Poczytaj o jej właściwościach i zerknij na przepis na moje ulubione śniadanie z cukinią

Wydawać by się mogło, że cukinia jest nudna i mdła 🙂 ale to jedno z moich ulubionych warzyw. Fajnie łączy się w zasadzie ze wszystkim i pasuje do wszystkiego, ponieważ jest łagodna w smaku. A ponadto jest tridoszowa – więc wskazana dla każdego.

Ze względu na jej wychładzające działanie osoby, które mają nadmiar doszy vata (lub dominującą tę doszę), powinny przedsięwziąć przy jej spożywaniu pewne „środki ostrożności”. A co to znaczy nadmiar doszy vata?  Może się on wiązać z tendencją do zimnych dłoni/stóp i generalnego uczucia chłodu i wychłodzenia organizmu oraz – co często idzie z tym w parze – z suchością w ciele (sucha skóra, strzelające stawy, zaparcia) lub zmiennością (wahania nastroju, niestabilność emocjonalna, problemy ze snem – zwłaszcza wybudzanie się w nocy). Osoby z takimi właśnie skłonnościami powinny jadać cukinię odpowiednio przyprawioną tymi przyprawami, które nie są zbyt ostre a ładnie stymulują trawienie i dobrze wpływają na jelita. Taką przyprawą nr 1 jest kumin (kmin rzymski). Mile widziany będzie dodatek masła klarowanego, które ładnie nawilży/natłuści jelita i usprawni ich pracę, więc ułatwi przyswojenie składników odżywczych z cukinii.

Dobroci zawarte w cukinii

Cukinia jest obfita w witaminę C, B1, K, PP oraz minerały – przede wszystkim potas, magnez, żelazo. W jej składzie jest także luteina i zeaksantyna – przeciwutleniacze. Ma natomiast mało węglowodanów (bezpieczna dla cukrzyków).

A ponadto cukinia jest alkalizująca, czyli odkwaszająca (balansuje doszę pitta). Wskazana jest zatem we wszelkich stanach zapalnych organizmu, zwłaszcza stanach zapalnych układu pokarmowego.

Ma również działanie diuretyczne – a więc tym samym oczyszcza nerki i wskazana jest przy zatrzymaniu wody w organizmie.

Jak jadać cukinię?

Oczywiście na tym blogu chyba nie muszę dodawać, że preferujemy cukinię po obróbce termicznej, a unikamy jedzenia surowej. No chyba, że masz wyśmienity metabolizm i możesz zjeść przysłowiowego konia z kopytami bez uszczerbku dla układu pokarmowego…

Cukinia dobrze smakuje pieczona oraz gotowana w postaci zup-kremów. Lubię ją też w placuszkach.

A ostatnio często jadam cukinię na śniadanie, gotowaną z komosą ryżową. Fajna opcja na wytrawne śniadanie, gdy chcemy odmiany od jaglanki czy owsianki.

Śniadaniowy przepis na cukinię z komosą ryżową

1 porcja

  • około pół niedużej cukinii – pokrojonej w kostkę
  • komosa ryżowa – około 1/4 szklanki

komosa ryżowa (quinoa) to kilka gatunków, ale najlżej strawna jest biała – wskazana dla większości osób. Jest bardzo dobrym źródłem białka, a także minerałów, zwłaszcza żelaza

  • masło klarowane – około 1 łyżka
  • woda – około 1/4 szklanki, być może trochę więcej, ale pamiętaj, że cukinia jest wodnista, i odda trochę wody podczas gotowania. Wody nie można dodawać za dużo, dajemy w takiej ilości, aby kasza się ugotowała i w całości ją wchłonęła
  • sól – do smaku
  • kumin – 1/4 łyżeczki
  • kurkuma – szczypta
  • pieprz – odrobina (opcjonalnie)

Pogrzej w garnku masło klarowane, dodaj cukinię, podprażaj kilka minut, następnie dodaj pozostałe składniki, i pod przykryciem gotuj na małym ogniu około 20 min.

Podawaj posypane zieloną pietruszką/kolendrą i jajkami sadzonymi z płynnym żółtkiem