Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata, a jednocześnie jednym z najbardziej przez Ajurwedę cenionych ziół. Ma sporo do zaoferowania dla wsparcia Twojego organizmu, między innymi również układu hormonalnego.
Cynamon jest prawie uniwersalnym lekarstwem, równie cenionym w Ajurwedzie jak imbir, a przy tym jest od niego bezpieczniejszy dla osób, które mają sporo pitty (w prakriti lub zaburzonej).
Zalety cynamonu:
- balansuje doszę vata i kapha, może też balansować doszę pitta
- przeciwzapalny
- poprawia trawienie – nienachalnie podkręca ogień trawienny
- dodany do mleka przeciwdziała jego śluzotwórczym właściwościom
- poprawia krążenie krwi – a więc to dobry wybór, gdy masz zimne stopy i dłonie
- wzmacnia serce – ze względu na antyoksydanty, które ma w składzie
- rozgrzewa nerki, oczyszcza pęcherz – jest moczopędny
- przy przeziębieniu i kaszlu działa wykrztuśnie
- jest składnikiem wielu ajurwedyjskich olejów ziołowych używanych przy bólach mięśni i stawów
- ułatwia pozbywanie się kofeiny i nikotyny z organizmu – warto więc dodać go do kawy, aby była mniej szkodliwa
- doraźnie przy bólu zęba – szczypta cynamonu na problematyczny ząb. Zresztą ogólnie wzmacnia zęby i jest składnikiem wielu past i mieszanek proszkowych używanych do higieny jamy ustnej
- stabilizuje poziom cukru we krwi i stabilizuje gospodarkę insulinową. Sięgaj po cynamon gdy masz problem z podjadaniem słodyczy, spadki poziomu cukru lub insulinooporność.
Herbata cynamonowa na 15-20 minut przed posiłkiem pozwoli ci lepiej go strawić i ustabilizować metabolizowanie węglowodanów oraz tłuszczu. Jak zrobić taką herbatę? To proste – kawałek cynamonu gotuj przez kilka minut w wodzie.
A jeżeli lubisz zieloną herbatę – przetestuj mój ulubiony sposób na jej przyrządzanie – z dodatkiem między innymi cynamonu. Możesz dodawać cynamon do każdego napoju, np. do soku jabłkowego – to fajnie działa na nerki.
Dodawaj również cynamon do potraw – nie tylko do owsianki czy jaglanki, ale również do innych, nawet wytrawnych. Cynamon wchodzi w skład mieszanki przypraw garam masala, której z powodzeniem można używać w zasadzie do każdego dania warzywnego, ale również i do mięsa.
Przeciwskazania: ciąża i karmienie piersią
Jakiego cynamonu używać?
W sprzedaży dostępnych jest kilka gatunków cynamonu, m.in. cynamon cejloński (Cinnamonum verum lub Cinnamonum zeylanicum), cynamonowiec chiński (Cinnamonum cassia), cynamon tamala/tybetański (Cinnamonum tamala). Najcenniejszy z nich jest cynamonowiec cejloński. Jest on najdelikatniejszy i najsłodszy – dzięki temu nie szkodzi doszy pitta, pomimo swojej ostrości, a wręcz przeciwnie – balansuje tę doszę (słodki smak dobrze robi doszy pitta). Jednak najpopularniejszy, najbardziej dostępny w sprzedaży cynamonowiec chiński, jest on mniej słodki od cejlońskiego i może podnosić doszę pitta. Wg badań naukowych zawiera on znacznie więcej kumaryn – związków, które w dużej ilości działają niekorzystnie na wątrobę.
Dziękuje za ten artykuł. Zakupiłam właśnie cynamon cejloński – wcześniej nie zwracałam uwagi jaki rodzaj kupuję.
Tak, jak się okazuje, takie drobne z pozoru rzeczy mogą mieć znaczenie 🙂 pozdrawiam!