Sposób przyrządzania oraz korzyści zdrowotne herbaty z bael (kleiszcze smakowite)
Jestem wielbicielką wszelkiego rodzaju gorących napojów, zwłaszcza herbat ziołowych, z dodatkiem mleka, nie stronię też – chociaż wiem, że zdrowe nie są – od herbaty czarnej lub zielonej (ale dodam, że wyłącznie w towarzystwie ziół). Lubię zwłaszcza czaj masala, chociaż przyznam szczerze, że ciągle eksperymentuję z dodatkami i jeszcze nie udało mi się przyrządzić czaj masala dla mnie idealnej 🙂 Gorrrrące herbaty pijam nawet w największy upał, więc tym bardziej pijam je jesienią i zimą. A że właśnie zaczyna robić się chłodno i ponuro, spodziewaj się tu kilku przepisów na moje ulubione napoje, przede wszystkim rozgrzewające, ale także terapeutyczne. I oczywiście smaczne – bo to kluczowe kryterium 🙂
Kleiszcze smakowite – drzewo zdrowia.
Najciekawsza smakowo i jednocześnie najzdrowsza herbata owocowa jaką znam to odwar z suszonych dojrzałych owoców rośliny o nazwie kleiszcze smakowite (Aegle marmelos), zwanej też bael, a w sanskrycie – bilva. Bael to drzewo występujące na subkontynencie indyjskim i w Azji Południowo – Wschodniej. Powszechnie używane jest w tamtejszych tradycyjnych systemach medycznych (przede wszystkim w ajurwedzie i medycynie tajskiej), a do celów terapeutycznych wykorzystuje się zarówno liście, jak i korzenie, korę oraz owoce.
Podobno jest najlepiej opisaną rośliną leczniczą w ajurwedzie. Przy wykorzystaniu bael leczy się różnego rodzaju choroby i dolegliwości, począwszy od problemów z układem pokarmowym poprzez choroby serca, cukrzycę, raka… Szczegółowe informacje na ten temat, wraz z analizą składu chemicznego rośliny znajdziesz tutaj
Herbata z bael – jak przyrządzić.
W Tajlandii popularna jest herbata z dojrzałych, pokrojonych w plasterki i ususzonych owoców bael, zwanych tam matum, a jako, że w Polsce bez problemu można kleiszcze smakowite nabyć właśnie w takiej formie, można też zrobić tajską herbatę w domu, to naprawdę bardzo łatwe.
Po prostu zagotuj w garnku wodę, dorzuć suszonych owoców, gotuj około 15 minut, przy końcu gotowania ewentualnie dodaj cukru, zestaw z ognia, przecedź, wypij gorącą. Ale najpierw powąchaj – wyczujesz lekkie nuty ziołowo – karmelowe, moim zdaniem – niesamowite 🙂
Herbata bael – korzyści zdrowotne.
Taka herbata balansuje doszę vata i kapha, a mówiąc bez żargonu ajurwedyjskiego – wpływa dobrze na jelita, usprawnia ich pracę zwłaszcza gdy jest problem z zaparciami i wzdęciami, jednocześnie stymuluje trawienie, a ponadto stosuje się ją przy przeziębieniach, zwłaszcza przy zalegającej wydzielinie w drogach oddechowych. Podkreślę tylko, że takie właściwości mają owoce dojrzałe. Ajurweda posługuje się także owocami niedojrzałymi, wykorzystując je przy balansowaniu doszy pitta – czyli np. przy biegunce.
Funkcja trackback/Funkcja pingback