Sprawdź jakie bogactwo dobroci zawiera kolendra. Dowiedz się dlaczego warto mieć ją w domowej apteczce. Naucz się jak ją wykorzystywać do wspierania Twojego zdrowia. I przygotuj z niej preparat przynoszący ulgę na najpowszechniejszą dolegliwość latem – czyli zapalenie pęcherza. Poznaj też przepis na herbatę z kolendrą wspierającą trawienie
Południowe korzenie kolendry i jej znaczenie w różnych kulturach
Kolendra, a właściwie kolendra siewna (Coriandrum sativum) pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej. Ale rośnie i/lub jest uprawiana również w innych krajach europejskich, w tym także i w Polsce. Jest cenioną przyprawą w kuchni wielu krajów, np. w Indiach, Gruzji, Meksyku, krajów arabskich, Tajlandii, Chinach, itp. Używa się zarówno ziaren jak i liści. Ale jej wyjątkowy smak to tylko jeden z wielu aspektów kolendry – równie ważne są jej zdrowotne właściwości, którymi zajmiemy się teraz.
Właściwości kolendry według Ajurwedy
- rasa (smak): ostry, gorzki, ściągający/cierpki
- virya: rozgrzewająca
- vipaka: słodka
Wpływ na dosze: balansuje wszystkie trzy
A mówiąc bardziej przystępnie – kolendra jest dość uniwersalnym ziołem, dobrym w zasadzie dla każdego. Oczywiście, jak z każdym ziołem, także i z kolendrą powinny być ostrożne kobiety w pierwszym trymestrze ciąży.
Przy jakich dolegliwościach warto stosować kolendrę
- wszelkie problemy z oddawaniem moczu, w tym dysuria – kolendra ma działanie moczopędne. Mało tego – jest najprawdopodobniej najlepszym diuretykiem spośród wszystkich ziół. Jest więc wskazana także przy nadciśnieniu spowodowanym problemami z nerkami
- zapalenie pęcherza i dróg moczowych
- problemy z trawieniem i przyswajaniem – niestrawność, brak apetytu, nieświeży oddech, biegunka, wzdęcia, kolka, skurcze żołądka, nudności, wymioty, zatrucie pokarmowe
- hemoroidy
- gorączka
- nadmierne pragnienie
- wszelkie problemy ze zdrowiem objawiające się uczuciem pieczenia w organizmie
- pasożyty
- podrażnienia skóry
- uderzenia gorąca
- nadmierne pocenie się, zwłaszcza stóp i dłoni
- obciążona wątroba
Kolendra działa także detoksykująco. Dzięki niej łatwiej jest pozbyć się z organizmu metali ciężkich i innych toksyn wynikających z zanieczyszczenia środowiska.
Jak używać kolendry dla poprawy trawienia
Najłatwiej i najszybciej – jako dodatek do zup i wszelkich potraw. Ziarna – zmielone lub utłuczone w moździerzu – dodajemy podczas gotowania. A ugotowaną już potrawę przed podaniem możesz posypać posiekanymi świeżymi liśćmi kolendry.
Dodana do potraw sprawi, że ich strawienie stanie się łatwiejsze. Jest też swego rodzaju przeciwwagą dla ostrzejszych przypraw.
W tym samym celu możesz też pić herbatę z kolendry, kuminu i kopru włoskiego.
Kolendra przy problemach z pęcherzem i drogami moczowymi
Zapalenie pęcherza/dróg moczowych, jak sama nazwa wskazuje, jest rodzajem stanu zapalnego w organizmie. A mówiąc po ajurwedyjsku jest to zaburzenie doszy pitta. Nadmiar energii ognia w organizmie, tożsamy z nadmiarem ciepła. Bo im większy płomień, tym cieplej. Ten mały pożar w organizmie możemy ugasić czymś, co będzie działało schładzająco. Czyli stanowiło przeciwwagę dla nadmiaru ciepła.
W takiej sytuacji stosujemy zimny napar z ziaren kolendry.
Do jego przygotowania potrzebujesz ziaren kolendry i wody w proporcji 1:6, czyli np. 10 g kolendry i 60 ml wody.
Utłucz ziarna kolendry i zalej je wodą, ale zimną (sic!)
Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Nazajutrz rano odcedź i wypij na pusty żołądek. Aby kolendra lepiej się wchłonęła i lepiej zadziałała, polecam osłodzić ten napój. Najlepiej cukrem. Nie słodź go miodem, ponieważ miód ma działanie lekko rozgrzewające. A my przecież nie chcemy się rozgrzewać, lecz schładzać.
Tę herbatę możesz również pić przy wszelkich innych stanach zapalnych, objawiających się zgagą, biegunką, uderzeniami gorąca, nadmiernym poceniem się, podrażnieniem skóry czy gorączką.
Co jeszcze?
A więcej o tym, jakie inne zioła warto mieć w swojej domowej ajurwedyjskiej apteczce przeczytasz tutaj