fbpx

W video pokażę Tobie jak samodzielnie przygotować masło klarowane – bez obaw, to bardzo proste 🙂

Ale najpierw omówię, dlaczego Ajurweda tak bardzo ceni masło klarowane – zarówno w kuchni, jak i w leczeniu i terapiach.

Czym jest masło klarowane?

Jak sama nazwa wskazuje jest to:

  • masło
  • poddane procesowi klarowania

Masło wytwarza się ze śmietany krowiego mleka.

Składa się głównie z tłuszczu, ale zawiera również wodę oraz tzw. nietłuszczowe składniki stałe.

Zazwyczaj kostka masła zawiera:

  • 82% tłuszczu,
  • 16 % wody
  • około 2% nietłuszczowych składnikw stałych ( w tym laktoza, kazeina, białka serwatkowe).

Klarowanie masła polega na jego podgrzaniu w celu wydzielenia czystego tłuszczu.

W tym celu masło poddaje się obróbce termicznej – czyli po prostu się podgrzewa  tak długo, aż tłuszcz oddzieli się od reszty składników. W przypadku 1 kostki masła trwa to około 15 minut, gdy klarujemy większą ilość, oczywiście ten czas odpowiednio się wydłuża.

Można kupić gotowe masło klarowane, ale możesz je oczywiście samodzielnie sklarować w domu, jak sama zobaczysz nic  prostszego, to w zasadzie robi się samo. Wystarczy tylko być w pobliżu i w odpowiednim momencie wyłączyć kuchenkę.

https://www.woodenearth.com/ 

Czego potrzebujesz do sklarowania masła:

  • garnek o grubym dnie
  • małe sitko do odcedzania
  • kawałek gazy, który położysz na sitko – kupuję w aptece kompresy gazowe o wymiarach 10 na 10 cm, (największy możliwy rozmiar). Nie muszą być jałowe, takie niejałowe można kupić w korzystniejszej cenie niż jałowe, w większych opakowaniach (100 szt.).
  • docelowe naczynie, do którego przelejesz gotowe masło

Masła klarowanego nie trzeba przechowywać w lodówce, ale warto trzymać je albo w pojemniku z ciemnego szkła, albo w ciemnym miejscu, np. w szafce. Nie wystawione bezpośrednio na światło słoneczne nie będzie się utleniać i tracić swoich właściwości.

Do czego można wykorzystać masło klarowane?

  • do gotowania, smażenia – można usmażyć na nim jajecznicę, wykorzystać do zupy, dodać do owsianki
  • na skórę – jeśli nie przeszkadza ci zapach, dla skóry suchej oraz wrażliwej

W Ajurwedzie używa się masła klarowanego nie tylko w kuchni, ale również:

  • jako nośnik ziół, tzw. anupana (robi się masło z ziołami), co ułatwia przyswojenie składników aktywnych z ziół,
  • do specjalistycznego zabiegu netra tarpana, przy chorobach oczu, a także do codziennego zakrapiania oczu czy nozdrzy,
  • przy oczyszczaniu ajurwedyjskim – pija się masło klarowane rano, na czczo, co ułatwia uwolnienie z organizmu toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach.

Dlaczego warto włączyć masło klarowane do diety?

  • zawiera kwas masłowy – działający jednocześnie jak pro i prebiotyk, jelita go uwielbiają
  • tym samym usprawnia trawienie i przyswajanie składników odżywczych
  • w rozsądnych dawkach jest dobry w zasadzie dla wszystkich: balansuje vatę i pittę, a spożywany w niedużych ilościach będzie również korzystny dla doszy kapha. Szczególnie poleca się go osobom z dominującą pittą w prakriti lub z pittą zaburzoną w vikriti, czyli osobom z obciążoną, niezbyt sprawną wątrobą i stanami zapalnymi. Jak wiadomo, tłuszcz jest nieodzownym elementem zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Natomiast wątroba, zwłaszcza obciążona, generalnie niezbyt dobrze reaguje na tłuszcz; wyjątkiem jest masło klarowane – na nie wątroba reaguje zazwyczaj dobrze. Jeżeli jest inaczej może to być wskazanie do gruntownego oczyszczania organizmu
  • podnosi doszę kapha, czyli tym samym wzmacnia ojas – naszą odporność i witalność
  • jest rasayana – działa odmładzająco
  • wpływa korzystnie na pamięć i inteligencję

Jak wygląda klarowanie masła możesz zobaczyć w video: