fbpx

Uznajemy je zazwyczaj za orzechy, a tymczasem są to nasiona drzewa migdałowca zwyczajnego. W tych niepozornych nasionach kryje się bogactwo składników odżywczych, wpływających między innymi na układ hormonalny.

Ajurweda je bardzo ceni i uważa je za tak zdrowe, że zaleca je na co dzień.

Dlaczego? Ponieważ migdały:

  • są alkalizujące – odkwaszają organizm. Są więc wskazane przy ogólnym stanie zapalnym organizmu, co może objawiać się np. poprzez uczucie kwaśności w ustach, luźniejsze wypróżnienia, zgagi, uczucie nadmiaru ciepła i uderzenia gorąca
  • wpływają na poziom cukru we krwi
  • obniżają cholesterol
  • wpływają na ciśnienie krwi

dlatego, że oddziaływują na produkcję adiponektyny – hormonu produkowanego przez tkankę tłuszczową. Adiponektyna wpływa na szereg procesów metabolicznych, szczególnie przemianę glukozy i tłuszczów. Gdy odczuwasz coś w rodzaju ciągłej ochoty na jedzenie najprawdopodobniej coś tu jest na rzeczy z niskim poziomem tego hormonu

  • są bardzo dobrym źródłem białka
  • wpływają na produkcję progesteronu – zawierają sporo cynku niezbędnego przysadce mózgowej do uruchomienia szeregu procesów, których efektem jest owulacja i odpowiedni poziom progesteronu
  • wpływają na testosteron i estrogen – podnoszą poziom białka SHBG wiążącego hormony płciowe. Jeżeli masz więc nadmiar androgenów lub estrogenów – migdały są wskazane
  • poprawiają pamięć i koncentrację – podnoszą poziom acetyloholiny – jednego z najważniejszych neuroprzekaźników, którego zadaniem jest między innymi wpływanie na procesy pamięciowe i zdolność koncentracji

Jak jadać migdały?

Zawsze namoczone i obrane ze skórki.

Najlepiej zacznij od nich dzień: zjedz 5-10 sztuk rano, po wypiciu pierwszej szklanki ciepłej wody.  Niech to się stanie Twoim codziennym, zdrowym ajurnawykiem. Jeżeli chcesz zjeść je rano, namocz je na noc.