fbpx

Dlaczego magnez jest tak ważny plus przepis na magnezowy deserek 🙂

Magnez jest bardzo istotny dla wielu procesów zachodzących w Twoim organizmie:

  • wspiera trawienie i wypróżnianie 
  • wpływa na poziom cukru i wrażliwość na insuline
  • wpływa na to jak ciało produkuje kortyzol w stresie, i jak reaguje na stres
  • wpływa na poziom serotoniny , a więc na nastrój
  • potrzebny jest dla wsparcia tarczycy – przekształcania T4 w T3
  • potrzebny do produkcji hormonów płciowych – progesteronu, testosteronu, DHEA
  • jest istotny dla zdrowia kości
  • usprawnia procesy detoksyfikacji w wątrobie – dla kobiet ma to zwłaszcza znaczenie ze względu na metabolizowani estrogenu, które odbywa się właśnie w wątrobie; zatem magnez jest niezbędny przy dominacji estrogenowej, której efektem mogą być zaburzenia miesiączkowania, cysty/guzki/torbiele w piersiach, na jajnikach, na tarczycy, mięśniaki, zbyt obfite miesiączki, cellulit, estrogenozależny nowotwór piersi

Niestety, chociaż laboratoria oferują badania poziomu magnezu z krwi, nie są one miarodajne. I nie można w zasadzie rzetelnie ustalić, czy masz niedobór tego minerału. Możesz co najwyżej przyglądać się objawom:

  • nieodparta ochota na czekoladę, zwłaszcza przed miesiączką
  • ból, skurcze, drżenie mięśni
  • bóle głowy, w tym migreny i bóle głowy związane z miesiączką
  • przewlekłe zaparcia
  • chroniczne zmęczenie
  • zbyt szybkie zmęczenie podczas ćwiczeń
  • stany depresyjne, niepokój, lęki

mogą wskazywać, że masz niedobór magnezu.

Ośmielam się postawić tezę, że wszyscy jesteśmy narażeni na deficyt magnezu, ponieważ najbardziej magnezożerne są nadnercza, które stres skłania nieustannie do produkcji hormonów stresu. Grupą szczególnego ryzyka niedoboru magnezu są kobiety, bo magnez to podstawowy minerał dla prawidłowego cyklu menstruacyjnego.

Nasze ciało nie jest jednak w stanie magnezu wyprodukować, musimy go dostarczać z zewnątrz.

Magnez najlepiej wchłania się transdermalnie – czyli przez skórę. Polecam kąpiel w soli Epsom (siarczan magnezu)  lub w chlorku magnezu. Ponadto oczywiście możemy czerpać magnez z jedzenia.

Naturalne źródła magnezu:

  • kakao (więc i gorzka czekolada)
  • awokado
  • orzechy nerkowca

  • banan
  • zboża pełnoziarniste, np. brązowy ryż, gryka, jęczmień, owies
  • zielone liście

Jednocześnie zadbaj o to, aby magnez z pożywienia należycie się przyswajał – zadbaj o jelita (które są narządem odpowiedzialnym za przyswajanie) i nerki (które filtrują minerały z krwi). Czyli w skrócie – pij ciepłą wodę, jadaj ciepłe, gotowane posiłki o regularnych porach.

A poniżej przepis na deser – krem/pudding upakowany magnezem.

Przepis na deser magnezowy

  • 4 łyżki kakao
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzały banan
  • 3 łyżki miodu lub kilka daktyli – bo to deser 😉
  • do posypania – kilka sztuk migdałów – uprzednio namoczonych i obranych ze skórki

Wykonanie jest proste – zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.

Jeżeli używasz daktyli,  namocz we wrzątku z dodatkiem cynamonu (lub gotuj je kilka minut).

Gotowy deser posyp posiekanymi migdałami.

Takiego kremu możesz oczywiście użyć jako dodatek do innych deserów, do naleśników, itp.

Uwaga – banany zaśluzowują, więc jeżeli masz tendencję do zapychania zatok, możesz go pominąć, wtedy dodaj mniej kakao.

Czasem warto pokusić się o suplementację magnezem syntetycznym, w tabletkach. Jednak form i rodzajów magnezu jest dużo. O tym który magnez wybrać, który będzie dla Ciebie odpowiedni, i jak dobrać odpowiednią dawkę dowiesz się tutaj