Dlaczego róża jest taka łaaaał oraz przepis na najpyszniejszy ajurwedyjski suplement diety z różą w roli głównej.
Róża to tak naprawdę nie tyle kwiat, co krzew. W dodatku to ponad sto różnych gatunków.
W Indiach status farmakopealny ma Rosa centifolia – róża stulistna, to właśnie ten gatunek jest szczególnie ceniony terapeutycznie w Ajurwedzie, więc na niej się skoncentrujemy.
Właściwości róży:
- balansuje wszystkie trzy dosze, ale zwłaszcza dosza pitta – ze względu na właściwości wychładzające
- korzystna dla skóry – w zasadzie dla każdej, ale zwłaszcza wrażliwej i problematycznej, ze skłonnością do wyprysków i naczynek;
- przeciwdziała szeroko rozumianemu nadmiarowi ciepła w organizmie i związanym z nim uderzeniom gorąca, stanom zapalnym, gorączce, zgagach, biegunce, nadmiernemu poceniu się (zwłaszcza gdy pot ma intensywny zapach)
- ma działanie hepatoprotekcyjne – chroni wątrobę
- tonizuje system nerwowy, ułatwia osiągnięcie równowagi mentalnej (wzmacniając sadhaka pitta), zwłaszcza gdy czujesz narastającą złość, wkurz, z jakiegokolwiek powodu
- wpływa korzystnie na serce
- afrodyzjak – podnosi libido i poprawia płodność (zwłaszcza jakość nasienia)
- balansuje zbyt obfite miesiączki

Jak używać róż terapeutycznie
Zewnętrznie:
- na skórę – woda różana/hydrolat różany lub maska ze zgniecionych świeżych płatków. Wody różanej/hydrolatu możesz używać jako bazy do nakładanych na twarz olejów – o tym sposobie pielęgnacji więcej tutaj. Możesz również wykorzystać ją jako składnik kosmetyku do mycia twarzy
Wewnętrznie:
- napar z płatków róży – na wodzie lub na mleku
- płatki róży sproszkowane – 3-6 g dziennie
- dżem różany – tzw. gulkand
Przepis na dżem różany
- 3 szklanki świeżych płatków róży (umyj je i dokładnie wysusz)
- 12 łyżek cukru trzcinowego (co do zasady cukru dajemy dwukrotnie więcej w stosunku do ilości użytych płatków -wagowo)
- opcjonalnie – 3/4 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
W słoiku ułóż warstwami na przemian płatki, cukier i kardamon. Zakręć słoik i ustaw go tak, aby miał dostęp do słońca, np. na parapecie. Po około dwóch tygodniach zawartość słoika zacznie przypominać dżem. Możesz go spożywać w ilości np. 1 łyżeczki 3x dziennie.





Tea Różana

Dziękuję za te informacje i cudowny przepis, który z pewnością w tym roku wykorzystam.
Super! Róże zaczynają kwitnąć w czerwcu, warto zawczasu o tym pomyśleć 🙂 a w międzyczasie można popijać herbaty i napary różane. Pozdrawiam!