fbpx
+48 697 915 057

Dlaczego róża jest taka łaaaał oraz przepis na najpyszniejszy ajurwedyjski suplement diety z różą w roli głównej.

Róża to tak naprawdę nie tyle kwiat, co krzew. W dodatku to ponad sto różnych gatunków.

W Indiach status farmakopealny ma Rosa centifolia – róża stulistna, to właśnie ten gatunek jest szczególnie ceniony terapeutycznie w Ajurwedzie, więc na niej się skoncentrujemy.

Właściwości róży:

  • balansuje wszystkie trzy dosze, ale zwłaszcza dosza pitta – ze względu na właściwości wychładzające
  • korzystna dla skóry – w zasadzie dla każdej, ale zwłaszcza wrażliwej i problematycznej, ze skłonnością do wyprysków i naczynek;
  • przeciwdziała szeroko rozumianemu nadmiarowi ciepła w organizmie i związanym z nim uderzeniom gorąca, stanom zapalnym, gorączce, zgagach, biegunce, nadmiernemu poceniu się (zwłaszcza gdy pot ma intensywny zapach)
  • ma działanie hepatoprotekcyjne – chroni wątrobę
  • tonizuje system nerwowy, ułatwia osiągnięcie równowagi mentalnej (wzmacniając sadhaka pitta), zwłaszcza gdy czujesz narastającą złość, wkurz, z jakiegokolwiek powodu
  • wpływa korzystnie na serce
  • afrodyzjak – podnosi libido i poprawia płodność (zwłaszcza jakość nasienia)
  • balansuje zbyt obfite miesiączki

Jak używać róż terapeutycznie

Zewnętrznie:

  • na skórę – woda różana/hydrolat różany lub maska ze zgniecionych świeżych płatków. Wody różanej/hydrolatu możesz używać jako bazy do nakładanych na twarz olejów – o tym sposobie pielęgnacji więcej tutaj. Możesz również wykorzystać ją jako składnik kosmetyku do mycia twarzy

Wewnętrznie:

  • płatki róży sproszkowane – 3-6 g dziennie
  • dżem różany – tzw. gulkand

Przepis na dżem różany

  • 3 szklanki świeżych płatków róży (umyj je i dokładnie wysusz)
  • 12 łyżek cukru trzcinowego (co do zasady cukru dajemy dwukrotnie więcej w stosunku do ilości użytych płatków -wagowo)

W słoiku ułóż warstwami na przemian płatki, cukier i kardamon. Zakręć słoik i ustaw go tak, aby miał dostęp do słońca, np. na parapecie. Po około dwóch tygodniach zawartość słoika zacznie przypominać dżem. Możesz go spożywać w ilości np. 1 łyżeczki 3x dziennie.

%d bloggers like this: