fbpx

Poznaj jedną z najważniejszych roślin stosowanych w Ajurwedzie. Dowiedz się, dlaczego Ajurweda ceni sezam, kiedy i jak możesz go używać oraz czym kierować się przy wyborze oleju sezamowego

Sezam jest jedną z najpowszechniej w Ajurwedzie używanych roślin. Wykorzystujemy go zarówno do użytku zewnętrznego, jak i wewnętrznego. W formie nasion, a także – chyba nawet częściej – jako olej.

Właściwości sezamu

Używając terminologii ajurwedyjskiej – balansuje doszę vata i kapha, i nieco podnosi doszę pitta. Co oznacza, że sezam wskazany jest przy zaburzeniach systemu nerwowego, przy problemach z jelitami i osłabionym metaboliźmie, przy problemach ze stawami, układem krwionośnym i hormonalnym.

Brzmi interesująco, prawda? Przyjrzyjmy się więc temu bliżej i sprawdźmy, kiedy sezam jest szczególnie przydatny i jak możesz go używać:

  • sezam jest dobry dla kości, zębów i paznokci – zawiera dużo wapnia w dobrze przyswajalnej formie, zwłaszcza jeżeli połączymy go ze śliwkami. Szczególnie zatem wskazany jest przy osteoporozie
  • zawiera sporo fitosteroli – a więc obniża poziom cholesterolu
  • normalizuje ciśnienie krwi – dzięki lignanom
  • wskazany przy problemach ze stawami – ze względu na lignany i miedź
  • w stanach ogólnego osłabienia oraz anemii – balansuje jelita, więc poprawia przyswajanie, między innymi miedź w nim zawarta poprawia wchłanianie żelaza
  • sprawdza się dobrze do codziennego rytuału płukania jamy ustnej olejem
  • do masażu i automasażu – jest rozgrzewający, więc będzie szczególnie korzystny, gdy masz uczucie wychłodzenia w ciele, oraz suchą skórę. Więcej o automasażu opowiadam w tym video, nagranym dla Polskiego Stowarzyszenia Ajurwedy „Prana” (pierwsze w Polsce stowarzyszenie praktyków Ajurwedy, którego jestem współtwórczynią). Olej sezamowy jest bazą większości ajurwedyjskich olejów ziołowych, jest nośnikiem substancji aktywnych ziół, transportuje je w głąb tkanek, ponieważ ma na tyle małe cząsteczki, że bez trudu przenika przez warstwę rogową skóry
  • do nasya – zabiegu oczyszczającego zatoki oraz codziennej pielęgnacji nosa i zatok
  • wzmacnia sattvę – wskazany jest zatem dla joginów, w ilości około 30 g dziennie
  • wskazany przy stresie, problemach ze snem, migrenach i chorobach degeneracyjnych systemu nerwowego – co potwierdzają badania naukowe
  • może być używany zewnętrznie jako pasta, z dodatkiem soku z limonki, na oparzenia, owrzodzenia, czyraki
  • w kuchni – zarówno ziarna jak i olej. Ziarna jako dodatek do owsianki, posypka do zupy, do warzyw. Może być też w formie tahini lub gomasio. Olej sezamowy często używany jest w kuchni azjatyckiej, ale jeżeli nie lubisz jego smaku, zamiennie możesz używać oliwy z oliwek, ma podobny skład chemiczny

Biały czy czarny sezam?

My Europejczycy znamy przede wszystkim biały sezam, ale jego nasiona mogą mieć również inne kolory – czarny, szary, brązowy, czerwony…  W Polsce, oprócz białego, jest dostępny bez problemu również czarny sezam, ziaren o innych kolorach w sklepach nie zauważyłam, ale daj znać, jeśli się mylę 🙂

seed cycling rotacja nasion cyrkulacja ziaren

Czarny i biały sezam różnią się przede wszystkim tym, że czarny zawiera więcej wapnia. Ale to nie znaczy, że jest bardziej korzystny dla wszystkich, ponieważ jednocześnie jest bardziej rozgrzewający. A skoro tak, nie będzie dobrym wyborem dla osób, które mają nadmiar pitty, objawiający się np. uderzeniami gorąca, zgagą, zbyt luźnymi wypróżnieniami, stanami zapalnymi w ciele.

Olej sezamowy – jaki wybrać?

Olej sezamowy jest z natury swojej nietrwały, szybko się utlenia. Czyli stosunkowo szybko zaczyna jełczeć – zmienia się jego smak i zapach, co jest równoznaczne z tym, że traci swoje cenne właściwości.

Dlatego kupuj zawsze olej sezamowy w butelkach z ciemnego szkła zabezpiecza ono olej przed bezpośrednim dostępem światła słonecznego, które przyspiesza utlenianie. Nie polecam zatem oleju sezamowego w sklepach hinduskich – przeważnie jest sprzedawany w plastikowych, przeźroczystych butelkach, więc bardzo szybko traci właściwości.

Jak długo przechowywać olej sezamowy po otwarciu butelki? Wg badań naukowych do około 14 dni względnie zachowuje składniki aktywne. Ten czas można wydłużyć, przechowując olej w lodówce, to nieco hamuje proces utleniania oleju.