Ajurweda wiele uwagi poświęca odżywianiu, ale nie tylko mówi CO jeść (co powinna jeść osoba typu Vata, Pitta, Kapha), ale również JAK jeść. I to są bardzo konkretne zalecenia, których stosowanie ma zapewnić jak najlepsze trawienie, a tym samym jak najlepszą wchłanialność substancji odżywczych dostarczanych wraz z posiłkiem:
- jedz wtedy, kiedy czujesz głód, pij wtedy gdy chce ci się pić.
Ajurweda nie twierdzi, że są jakieś normy spożycia, że dziennie powinniśmy wypić ileśtam litrów/szklanek wody, natomiast wyraźnie mówi, że to kwestia indywidualna – Twój organizm sam wskazuje zapotrzebowanie, wystarczy tylko uważnie siebie obserwować, jeść i pić w zestrojeniu z indywidualnym rytmem i zapotrzebowaniem Twojego organizmu. Np. osoby typu Kapha mają w sobie z natury dużo elementu wody, więc mają mniejsze na nią zapotrzebowanie. Jednocześnie ten typ osobowości może się spokojnie obyć bez śniadania, które zwykło się uważać za najważniejszy posiłek dnia. Kapha po prostu nie mają rano ochoty na jedzenie i to jest zdaniem ajurwedy ok.
A kiedy co do zasady Twój organizm będzie domagał się posiłku? tylko wtedy, gdy poprzednio dostarczona porcja pożywienia została już strawiona,
- jak najczęściej jedz potrawy świeżo przygotowane, unikaj w miarę możliwości potraw odgrzewanych i mrożonych, a już na pewno – przypalonych, rozgotowanych, niedogotowanych, a także niedojrzałych lub przejrzałych owoców/warzyw
- w przygotowanie posiłku wkładaj tyle atencji i serca ile możesz, niech posiłek będzie darem – wówczas będzie on miał tę dobrą energię i będzie korzystniejszy dla zdrowia,
- surowe owoce i warzywa są zdrowe tylko dla osób, które nie mają problemów z trawieniem (czyli co do zasady typ Pitta), pozostałe osoby powinny je jadać w takiej formie jedynie od czasu do czasu, a na co dzień – po uprzedniej „obróbce” (szczególnie dotyczy to osób typu Vata),
- tuż przed posiłkiem nie pij w dużych ilościach, bo to rozcieńcza soki trawienne; w trakcie posiłku możesz popijać ciepłą wodę (absolutnie nie zimną, ponieważ osłabia trawienie) małymi łykami, to sprzyja dobremu trawieniu. Po posiłku możesz, dla lepszego trawienia, wypić lassi: 1/4 szklanki jogurtu naturalnego zmiksuj ze szklanką wody, dodaj sporą szczyptę sproszkowanego imbiru, ewentualnie również odrobinę soli.
- podczas posiłku nie oglądaj tv, nie czytaj gazety lub książki, nie grzeb w Internecie, unikaj wszelkich rozpraszaczy, bo to spowalnia trawienie, ale za to maksymalnie skoncentruj się na jedzeniu, zaangażuj wszystkie zmysły – poczuj nie tylko smak jedzenia, ale również jego zapach, zwróć uwagę na wygląd, a nawet czasem jedz palcami, aby poczuć jego teksturę.
- przyprawy to szalenie istotny element każdej potrawy i każdego posiłku, znacząco wpływają na trawienie
- nie jedz, gdy odczuwasz negatywne emocje,
- jedzenie nie może być substytutem tego, czego brakuje w Twoim życiu, zwłaszcza mówię tu o słodyczach 🙂