Dlaczego według Ajurwedy nie należy łączyć na przykład ogórków z pomidorami…
Układ pokarmowy jest kluczowym układem w naszym ciele. Dlaczego? Cóż, samochód bez paliwa nie pojedzie, nawet jeżeli jest całkowicie sprawny i zadbany 🙂 Oczywiście, Ty napełniasz bak, ale układ pokarmowy przyjmuje, trawi, przetwarza i przyswaja składniki odżywcze z pożywienia, zapewnia więc właściwy obieg paliwa i jego wykorzystanie oraz odprowadzenie spalin na zewnątrz. Stąd dbanie o układ pokarmowy, a więc o właściwie trawienie i przyswajanie, jest szalenie istotne dla naszego dobrostanu. Więcej o tym pisałam w tym tekście, znajdziesz tam kilka podstawowych wskazówek jak zadbać o właściwy metabolizm.
W tym kontekście bardzo ważne jest również odpowiednie łączenie pokarmów. To, jak komponujemy posiłki, jak łączymy składniki, ma duży wpływ na proces trawienia, wpływa na dobre lub złe przyswojenie składników. Ajurweda bowiem naucza, że niektóre połączenia produktów żywnościowych są niewskazane, nie dlatego, że od ich jedzenia wyrośnie ci trzecia ręka czy coś w tym stylu, ale niewskazane, bo trudne do strawienia, bardzo obciążają metabolizm.

I dopóki jesteś względnie zdrowa i Twój metabolizm jest sprawny, nie ma to aż tak dużego znaczenia. Ale jeżeli coś w Twoim organizmie się rozchwiewa i masz jakieś kłopoty ze zdrowiem, a Twój układ pokarmowy nie funkcjonuje jak należy, powinnaś zwrócić uwagę na umiejętne łączenie pokarmów i starać się unikać niekorzystnych dla metabolizmu połączeń. Mogą one bowiem powodować u Ciebie niestrawność, uczucie ociężałości, wzdęcia, a nawet odkładanie toksyn w ciele.
Oto najważniejsze zasady niepołączalności produktów spożywczych:
- owoce – co do zasady nie łączymy ich z żadnymi innymi produktami, wyjątkiem są owoce zawierające dużo pektyny, np. jabłka czy gruszki, które trawią się bardziej jak zboża, niż jak owoce, więc możemy je ugotowane dodać np. do owsianki czy jaglanki. Najtrudniejszym do strawienia owocem, jeżeli łączymy go z czymkolwiek innym, jest melon
- warzywa psiankowate (pomidory, papryka, bakłażan, ziemniaki) – nie łączymy ich z ogórkami, nabiałem
- jajka – nie łączymy ich ze strączkami, żółtym serem, rybą, mlekiem, jogurtem, mięsem, kicheri
- mleko – nie łączymy go z bananami, z jogurtem, mięsem, rybą, chlebem na drożdżach, kicheri. Połączenie mleko + ryba jest niekorzystne szczególnie dla skóry
- jogurt – niekorzystne jest jedzenie jogurtów owocowych, unikamy połączenia jogurtu z mlekiem, serem, jajkami, rybą, mięsem i psiankowatymi
- strączków nie łączymy z serem żółtym, jajkami, rybą, mięsem, mlekiem i jogurtem
- nie łączymy podczas gotowania masła klarowanego i miodu w równych proporcjach wagowych; zresztą miód nie powinien w ogóle być podgrzewany
- świeżo przyrządzonych potraw nie łączymy z resztkami z poprzedniego posiłku/dnia
- nie łączymy białka z różnych źródeł podczas jednego posiłku
Oczywiście, jeżeli będziesz notorycznie łączyć w jednym posiłku niewskazane do połączenia produkty, na dłuższą metę zaburzy to Twoje trawienie. Natomiast jeżeli będziesz jadać w taki sposób jedynie okazjonalnie, nie powinno to mieć aż tak dużego wpływu na trawienie. To kwestia umiaru i zdrowego rozsądku 😉
Masło klarowane i miód… o jakie proporcje chodzi? Czy jeśli dodam do porannej owsianki łyżeczķę ghee to miodu więcej czy mniej? I dlaczego jest to tak istotne?
tak jak pisałam, chodzi o proporcje wagowe. Miód jest cięższy niż masło klarowane, więc łyżeczka miodu waży więcej niż łyżeczka masła klarowanego (blisko dwukrotnie więcej), zatem bez obaw 🙂 w dodatku chodzi o obróbkę termiczną tych produktów, wtedy związek chemiczny hydroksymetylofurfural pojawia się w zwiększonej ilości w jedzeniu, w takiej ilości, która jest powyżej dopuszczalnych norm
Dzień dobry,
mam pytanie czy można łączyć komosę ryżową z soczewicą i jabłkiem? to moja wersja białkowego śniadania, bo nie mogę jeść jajek i glutenu.
pozdrawiam serdecznie 🙂
strączków nie powinno się łączyć z owocami. Zamiast jabłka może lepiej dodać jakieś warzywo z dużą ilością białka, np. szpinak, brokuły, karczoch, szparagi. A jeżeli preferujesz śniadania na słodko, to do komosy i jabłka dodać można np. migdały
Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
czy jeszcze jedno połączenie, czy można do pancake’ów z mung dal dodać jabłko czy gruszkę?
z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
odpowiedź jest ta sama co w poprzednim pytaniu – strączki plus owoce to niekorzystne połączenie 🙂 ale oczywiście, tak jak napisałam w tekście, jeżeli raz na jakiś czas tak zjesz, to nie zrobi to wielkiej rewolucji. Rozsądek i umiar 😉
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam serdecznie 😀
a czy można łączyć pomidora i ogórka kiszonego?
Ajurweda nic nie mówi wprost na ten temat, ale zwróciłabym tu na jedną kwestię – zarówno pomidor jak i ogórek kiszony są przede wszystkim kwaśne w smaku, a kumulacja kwaśnego smaku nie jest dobra dla każdego. Kwaśny smak jest rozgrzewający, więc należy być ostrożnym przy stanach zapalnych, ponieważ może przyczynić się do ich nasilenia
nie łączymy białka z różnych źródeł; tzn. zwierzęcych i roślinnych, czy też np. dwóch roślinnych
nie łączymy białka zwierzęcego i roślinnego, a roślinne z różnych roślin – tak