Zgagę odczuwamy jako rodzaj palenia, pieczenia w przełyku. Najintensywniej odczuwa się ją na wysokości mostka, znam więc osoby, które – doświadczywszy takiego odczucia – były przekonane, że mają zawał czy stan przedzawałowy.
Zazwyczaj zgaga nie jest jedynym sygnałem, które daje organizm, że coś jest nie tak. Często towarzyszą jej inne objawy, np. obniżony poziom energii i uczucie chronicznego zmęczenia, bóle głowy, wzdęcia i gazy, odbijanie się z ulewaniem treści żołądka lub wręcz wymioty (tak jakby organizm chciał czegoś się pozbyć), kwaśny posmak w ustach, luźniejsze wypróżnienia o intensywnym zapachu, problemy ze skórą, bardzo obfite miesiączki. Są to objawy zakwaszenia organizmu, czyli – używając terminologii ajurwedyjskiej – zaburzenia energii ognia zwanej doszą pitta. A gdy ogień zaczyna płonąć w organizmie bardziej niż powinien, prędzej czy później rozprzestrzenia się po różnych miejscach w ciele, i powoduje różnego rodzaju stany zapalne. Zapalenie czegokolwiek w ciele będzie oznaką, że ogień w Tobie płonie zbyt mocno i że spala Cię od wewnątrz.
W upalne dni może się to nasilać, znasz ajurwedyjską zasadę “podobne wzmacnia podobne” , prawda? W tym przypadku ciepło wzmacnia ciepło.
Co robić gdy miewasz zgagi?
Ponieważ zgaga jest problemem dającym przede wszystkim objawy w układzie pokarmowym, w pierwszej kolejności oczywiście przyjrzyj się temu jak na co dzień się odżywiasz. Ponieważ wg podejścia ajurwedyjskiego dosza pitta ma swoją siedzibę w wątrobie, jedz to co wspiera wątrobę a unikaj tego, co ją nadmiernie rozgrzewa i obciąża.
Czego powinnaś unikać:
- alkohol
- kawa
- czarna herbata
- czerwone mięso
- ostre przyprawy i dodatki do potraw
- kwaśne produkty, np. kwaśne owoce, pomidory, chleb na zakwasie (zwłaszcza żytni – żyto jest zbożem rozgrzewającym)
- tłuste i smażone potrawy
- przetworzone produkty
Co powinnaś jeść częściej:
- zielone warzywa, np. brokuł, cukinia i wszelkie zielone liście – gorzki smak kojarzony z zielonym działa detoksykująco
- migdały – rano, na czczo 5 sztuk namoczonych przez noc i obranych migdałów plus 5 sztuk rodzynek
- granat/sok z granatu
- świeże figi
- woda kokosowa
- masło klarowane – zdrowy dla wątroby tłuszcz
Zalecane zioła:
- amla (agrest indyjski)
- lukrecja
- aloes
- kutki
- mięta
- kumin (kmin rzymski)
Objawy nadmiaru pitty są również wskazaniem do oczyszczania organizmu