fbpx

Masz uczucie, że jest ci zbyt ciepło, śpisz przy otwartym oknie, na spacerze zimą rozpinasz kurtkę…

Irytujesz się z byle powodu, zwłaszcza przed okresem..

Bez antyperspirantu nie wychodzisz z domu, bo pocisz się obficie (te mokre plamy pod pachami) a zapach potu jest trochę zbyt intensywny…

Pojawia się uczucie kwaśności lub goryczy w ustach…

Odbija ci się na kwaśno lub treścią żołądka…

Bywa, że masz nieprzyjemny zapach z ust…

Czasem dopada Cię zgaga…

Twoje wypróżnienia są częstsze niż raz dziennie, raczej luźne, o intensywnym zapachu, bywa, że widzisz w kupie resztki niestrawionego jedzenia, np. kukurydzę, czy ziarna słonecznika. Mogą towarzyszyć temu wzdęcia…

Zmorą są obfite miesiączki…

Miewasz problemy ze skórą – nadwrażliwość na słońce, skłonność do różnego rodzaju wyprysków, nie tylko na twarzy ale na całym ciele…

Gdy zerkasz w lustrze na swój język, widzisz na nim żółtawy nalot….

Jesteś w okresie premenopauzalnym i doskwierają ci uderzenia gorąca…

A do tego chroniczne zmęczenie oraz bóle głowy…

Brzmi znajomo?

Według Ajurwedy objawy te wskazują na nadmiar ognia w Tobie, czyli na nierównowagę doszy pitta.

Oznacza to, że Twój wewnętrzny ogień jest zbyt mocny. Płoniesz. Płonie Twoje ciało i Twoje emocje. A to powoduje stan zapalny w organizmie. Początkowo jest to stan zapalny ogólny, który możemy nazwać zakwaszeniem organizmu, a następnie przekształca się w patologiczny stan zapalny w konkretnym narządzie wewnętrznym, np. żołądku, tarczycy (Hashimoto).

Ajurweda ten ogólny stan zapalny (czyli zakwaszenie) nazywa amlapitta (amla=kwaśny).

Co w takiej sytuacji robić? Jak sobie pomóc?

Otóż, ugasić pożar 🙂 Robiąc to w myśl ajurwedyjskiej zasady „podobne wzmacnia podobne, a przeciwne równoważy”:

  • wskazana dieta alkalizująca (przeciwzapalna), z grubsza będzie to dieta wspierająca wątrobę, czyli narząd związany z doszą pitta. Z alkalizujących produktów wskazane przede wszystkim wszelkie zielone liście, cukinia, brokuły, buraki, kasza jaglana
  • ogranicz w diecie to, co stan zapalny eskaluje: ostre przyprawy, ostre dodatki typu musztarda, keczup, kwaśne produkty, alkohol, kawa, czarna herbata, czerwone mięso, żyto, kukurydza, przetworzone produkty, pomidory
  • unikaj zbyt tłustego jedzenia, ale zdrowe tłuszcze powinny być obecne w Twojej diecie – zwłaszcza masło klarowane i oliwa z oliwek
  • pamiętaj, że nabiał i cukier są prozapalne; ale dopuszczalny, a nawet wskazany jest miód i jaggary
  • nawadniaj się! ale niekoniecznie wodą z cytryną, lepsza będzie limonka
  • dzień zacznij od 5-7 szt. migdałów (namoczonych i obranych) i rodzynek (namoczonych) – zjedz je na czczo

Suplementacja:

  • sok z aloesu
  • woda kokosowa