fbpx

Według podejścia ajurwedyjskiego kluczem do zdrowia jest styl życia spójny z rytmem Natury, poddanie się cykliczności funkcjonowania przyrody i prawom w niej rządzącym. Przecież jesteśmy w niej zanurzeni, jesteśmy w niej i jesteśmy jednocześnie nią. Bezsensem jest płynąć pod prąd 😉

Ajurweda wyróżnia sześć pór roku, więcej o tym pisałam w tym tekście Na blogu znajdziesz również ajurwskazówki dotyczące wiosny, lata i jesieni oraz przełomu pór roku

Ale dzisiaj zajmijmy się tym, co aktualnie dzieje się w przyrodzie. Wg Ajurwedy jesteśmy w samym środku tzw. wczesnej zimy. Jest to czas od 15 listopada do 15 stycznia.

Jest to sezon doszy kapha, energii ziemi i wody, która kojarzy nam się ze stałością, stabilnością, spowolnieniem, ugruntowaniem, chłodem i wilgocą – bo takie cechy ma ziemia i woda. I rzeczywiście te jakości można zaobserwować wokół nas. Przyroda spowalnia, wskakuje pod białą puchową kołderkę 😉 ziemia nie wydaje plonów, rośliny i zwierzęta zastygają, wchodzą w stan hibernacji. Odpoczywają. W powietrzu czuć ciężkość, jakiś rodzaj zatrzymania, oraz chłód i wilgoć. Zimno jest też jakością przypisaną energii wiatru – doszy vata, i ona również zimą jest widoczna, zwłaszcza jeżeli jest to zimno suche – mróz. Oczywiście, to co dzieje się w przyrodzie, ma wpływ bezpośredni na nas i na dosze w nas. Zatem o obie te dosze w nas musimy w sezonie zimowym zadbać. Jeżeli wytrącą się one z równowagi, pojawią się kłopoty z odpornością i będziesz mieć tendencje do sezonowych przeziębień.

Jak więc według Ajurwedy zadbać o siebie zimą?

Tip 1 – odpoczynek

Przede wszystkim, skoro zimą przyroda odpoczywa, odpocznij również i Ty. Zwolnij nieco, nie bierz na siebie nowych obowiązków, nie nakładaj nowych zadań i nie wchodź w nowe projekty. Przeznacz czas zimowy na relaks i budowanie lub pogłębianie relacji z bliskimi. Nie zapominaj o zdrowym śnie – a teraz możesz mieć większe na sen zapotrzebowanie, więc pozwól sobie na to.

Tip 2 – odżywienie

Zima nie jest też czasem na posty i detoksy, jest raczej czasem na odżywienie ciała. Mamy większe zapotrzebowanie na bardziej odżywcze i cięższe posiłki. Na szczęście sprzyja temu  mocniejszy niż w innych porach roku ogień trawienny – ciało chce rozgrzać nas w chłodne dni od środka, a przy okazji metabolizm staje się sprawniejszy. Zimą naturalna jest ochota na więcej słodkiego smaku, który jest najbardziej odżywczy. Przy czym słodki smak to nie słodycze, lecz po prostu węglowodany – zboża, kasze, chleb, makarony, pierogi, itp. Zwiększa się również ochota na mięso i jajka. Warzywa – głównie korzeniowe, które ze swojej natury są bardzo sycące. Unikaj natomiast nabiału, zwłaszcza jeżeli masz tendencję do zaśluzowienia, ale ser kozi lub gorące mleko z przyprawami jest ok.

Ciepłe śniadanie, porządny sycący, ciepły obiad i lżejsza kolacja, najlepiej na ciepło, na minimum 3 godziny przed snem. Obfita kolacja (zwłaszcza wysokowęglowodanowa) będzie bardziej niż w innych miesiącach powodować odkładanie boczków. Zadbaj również o to, aby posiłki jadać o stałych porach (regularność balansuje zmienność wiatru – doszy vata).

Tip 3 – ruch

Zima jest owszem, czasem spowolnienia, ale nie możemy dopuścić do ociężałości i stagnacji, więc wskazany jest ruch, aktywność fizyczna. I to raczej bardziej intensywna – aby przeciwdziałać ociężałości (balansować doszę kapha). Jednak jeżeli czujesz się zestresowana, osłabiona, wyczerpana – absolutnie nie forsuj się i nie zmuszaj do dodatkowego wysiłku, wtedy wskazane są raczej delikatne ćwiczenia rozciągające (balansujące doszę vata) lub po prostu spacer.

Tip 4 – ciepłe napoje

  • ciepła, przegotowana woda
  • herbata imbirowa – zaparzony świeży, starty imbir, możesz dodać też cynamonu i goździków – rozgrzeje Cię, poprawi krążenie krwi
  • rasajany czyli zioła wspierające witalność i tym samym odporność: amla lub chyawanprash

Tip 5 – komfort cieplny

Może to zabrzmi banalnie, ale tak – ubieraj się ciepło, zwłaszcza zadbaj o ciepłe stopy i głowę (przez którą tracimy najwięcej ciepła)

A jeżeli dopadło Cię sezonowe przeziębienie – zajrzyj do tego wpisu

%d bloggers like this: